TATABÁNYAI SZC KULTSÁR ISTVÁN
TECHNIKUM ÉS SZAKGIMNÁZIUM

Mi az ECDL?
ECDL: European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány

Az ECDL az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, digitális kompetenciát, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni.
A vizsgarendszert egy 1988-ban született ötlet alapján először Finnországban vezették be, 1994-ben. 1997-ben az EU, valamint a CEPIS (Council of European Professional Informatics Society) támogatásával létrejött a nemzetközi ECDL Alapítvány, amely máig 150 országban vezette be és felügyeli az ECDL rendszert. Az ECDL mára Európa szinte valamennyi országában elérhető és a kezdetek óta több Európán kívüli ország (Kanada, Dél-Afrika stb.) is csatlakozott: ezekben az országokban a vizsgarendszer neve ICDL, azaz Internatinal Computer Driving Licence.
Az ECDL gyártófüggetlen, minőségbiztosított, decentralizált módon megszerezhető és világszerte kellőképpen elterjedt, ezáltal az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akcióterveknek. A bizonyítványt az EU csaknem valamennyi kormánya elismeri.
Iskolánk 2003 a Nemzetközi ECDL Vizsgaközpont által tanúsított intézmény.

Az ECDL célja
Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű tagjává válhasson. Számokban kifejezve a cél, hogy Magyarország lakosságának 6-8%-a igazolt módon informatikai írástudóvá váljon.

Kinek és miért jó?
Az ECDL megbízható (a PC használatához szükséges valamennyi ismeretet garantálja), egyszerű (konkrét követelményrendszere van, moduláris formája számos előnyt jelent), minőség-orientált (az EU által támogatott, és a nemzetközi ECDL Alapítvány által felügyelt vizsgarendszer), végül, de nem utolsósorban pedig független, azaz készségeket alakít ki, amelyek a hardver és szoftver típusától függetlenül biztosítják az alapvető alkalmazásokban való jártasságot.

Az ECDL előnyt jelent mind a munkavállalók és munkáltatók, mind pedig a munkanélküliek, illetve pályakezdők számára!Hogyan szerezzünk ECDL-bizonyítványt?
Magyarországon ECDL-vizsgát bármely akkreditált ECDL-vizsgaközpontban lehet tenni. A vizsgák megszerzéséhez vizsgakártyát kell váltani, a kártya bármelyik vizsgaközpontban megvásárolható. A vizsgákat az első sikeres vizsgától számított (legfeljebb) három éven belül kell teljesíteni. Az egyes vizsgák természetesen Magyarországon kívül is, bármely ECDL-tagország vizsgaközpontjaiban letehetők, ehhez csupán egy érvényes vizsgakártyára van szükség.

A vizsgakártya
A vizsgakártyát a vizsgázónak minden vizsgára magával kell vinnie: sikeres vizsga esetén a vizsgaközpont a kártyán a modulvizsga teljesítését igazolja. Amikor a vizsgázó valamennyi vizsgáját letette, a vizsgaközpont a kártyáját megküldi az NJSZT ECDL irodájába, ahol ennek alapján kiállítják az ECDL bizonyítványt. Fakultatív modulok (Képszerkesztés, Webkezdő, CAD) esetén vizsgakártya nincsen, sikeres vizsga után a bizonyítványt a vizsgaközpont bocsátja ki.

A vizsgák
Vizsgára bármely akkreditált vizsgaközpontnál lehet jelentkezni. Minden vizsga 45 perc. Mivel az ECDL gyártófüggetlen program, a gyakorlati vizsgákat a vizsgaközpontnál rendelkezésre álló akkreditált szoftverek bármelyikén le lehet tenni. Egy napon több vizsga is tehető, azonban sikertelen vizsgát ugyanazon a napon megismételni nem lehet.

ECDL vizsgabizonyítvány megszerzésének előnyei a KULTSÁROS diákok részére:
• Az informatika órák keretében tanultak hasznosíthatók a vizsga során
• Kedvezményes tanulói kártya- és vizsgadíjak a nappali tagozatos tanulóinknak
• Bármilyen szakmacsoportos tanulónk szerezhet elismert informatikai végzettségetIskolánkban az ECDL vizsgákon használható szoftverek
Számítógépes alapismeretek: Microsoft Windows 10,
Online alapismeretek: Böngésző (Internet Explorer, Microsoft Edge, Firefox, Chrome), levelező kliens (Microsoft Office Outlook) - mindig a legfrissebb, vagy egy évnél nem régebbi stabil verzió,
Szövegszerkesztés: Microsoft Office 2016 - Word,
Táblázatkezelés: Microsoft Office 2016 - Excel,
Adatbázis-kezelés: Microsoft Office 2016 - Access,
Prezentáció: Microsoft Office 2016 - PowerPoint,
Képszerkesztés: GIMP - mindig a legfrissebb, vagy egy évnél nem régebbi stabil verzió,
Webszerkesztés: KompoZer, Sharepoint Designer 2007.

Bővebb információ: Az iskolában személyesen, telefonon (+36-70/684-8811) vagy emailen (kultsar@kultsar.hu) 

 

 

Copyright © 2020 | Tatabányai SZC Kultsár István Technikum és Szakgimnázium